Tarife trasee urbane si metropolitane

Prețurile RAT Brașov pentru linia A1 pot să se schimbe în funcție de mai mulți factori.

Tarife

Planul tarifar integrat RATBV intră în vigoare din 24 februarie 2023

RATBV va implementa, începând de vineri, 24 februarie 2023, Planul Tarifar Integrat, aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov (AMDDTPBv). În acest mod, Zona Metropolitană Brașov devine a doua entitate de acest fel din țară, după București, care aplică un Plan Tarifar Integrat, unificând prețurile călătoriilor în municipiul reședință de județ și între toate localitățile din întreaga zonă metropolitană deservite de RATBV.

Astfel, prețul unei călătorii achiziționate individual devine de la data de 24 februarie a.c. 4 lei, cu mențiunea că durata călătoriei permise cu acest tip de titlu tarifar se mărește de la 50 la 60 de minute. Tariful de 4 lei pentru o călătorie de 60 de minute asigură deplasări cu toate mijloacele și pe toate traseele de transport public în Municipiul Brașov (inclusiv Poiana Brașov), precum și către și dinspre toate localitățile din Zona Metropolitană Brașov deservite de RATBV. Implementarea Planului Tarifar Integrat creează premisele pentru o viitoare optimizare a rutelor metropolitane, împreună cu condițiile pentru promovarea utilizării sistemului de transport public pe bază de abonament. De asemenea, Planul Tarifar Integrat devine un instrument de descurajare a călătoriilor frauduloase. Este important de menționat că modernizarea sistemului de transport public și înnoirea flotei presupun adaptarea ofertei tarifare la noile cerințe ale pieței, având în vedere că tarifele actuale au fost modificate ultima dată în ianuarie 2019.

Documentul prevede, printre altele, reducerea tarifelor pentru toate tipurile de abonamente de transport public pe mijloacele operate de RATBV. În acest context, menționăm că tariful pentru Abonamentul Lunar Metropolitan, valabil pe toate liniile operate de RATBV în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov, scade de la 195 lei pe lună la 150 de lei pe lună. Prin aplicarea Planului Tarifar Integrat, Abonamentul Lunar pentru toate liniile devine Abonament Lunar Urban, iar tariful acestuia scade de la 85 la 80 de lei pe lună.

Printre noutățile Planului Tarifar aplicabil începând de vineri, 24 februarie 2023, se numără și introducerea Abonamentului Periurban (80 lei pe lună), valabil pe toate traseele din Zona Metropolitană, cu excepția Municipiului Brașov, precum și a Abonamentului 1 Zi METROPOLITAN PASS (12 lei pe zi, valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov) și a Abonamentului 3 Zile METROPOLITAN PASS (30 lei pentru 3 zile – valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov). Aceste prevederi noi vizează încurajarea utilizării transportului public deservit de RATBV în orașele și comunele din Zona Metropolitană, cu excepția Municipiului Brașov, simplificând semnificativ oferta de titluri de călătorie prin eliminarea zonelor tarifare. De asemenea, menționăm introducerea titlurilor Pachet METROPOLITAN 2 Călătorii – achiziționat de la șofer (10 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute) și Pachet PERIURBAN 2 Călătorii – interior localitate – achiziționat de la șofer (5 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute).

Mai jos, vă prezentăm noile tarife aplicabile începând cu data de 24 februarie 2023:

Nr. crt.                          Titlul de călătorieTarif (lei cu TVA)Valabilitate toate liniile din:Valabilitate durată
1Călătorie METROPOLITAN4Mun.Brașov și Zona Metrop.60 minute / călătorie
2Pachet METROPOLITAN 2 călătorii8Mun.Brașov și Zona Metrop60 minute / călătorie
3Pachet METROPOLITAN 2 călătorii (achiz. de la șofer)10Mun.Brașov și Zona Metrop60 minute / călătorie
4Bilet special cu suprataxă (achitat în mijlocul de transport)200Mun.Brașov și Zona MetropÎn ziua încasării
5Abonament 1 zi METROPOLITAN PASS12Mun.Brașov și Zona Metrop1 zi
6Abonament 3 zile METROPOLITAN PASS30Mun.Brașov și Zona Metrop3 zile
7Abonament lunar METROPOLITAN150Mun.Brașov și Zona Metrop28 – 31 zile
8Abonament anual METROPOLITAN1500Mun.Brașov și Zona Metrop365 – 366 zile
9Abonament lunar URBAN80Mun. Brașov28 – 31 zile, după caz
10Abonament lunar URBAN (nenominal)120Mun. Brașov28 – 31 zile, după caz
11Abonament anual URBAN800Mun. Brașov365 – 366 zile, după caz
12Călătorie PERIURBAN (interior localitate)2Zona Metrop. fără Mun. Brașov60 minute / călătorie
13Pachet PERIURBAN 2 călătorii (interior localitate)4Zona Metrop. fără Mun. Brașov60 minute / călătorie
14Pachet PERIURBAN 2 călătorii (interior localitate – achiz.de la șofer)5Zona Metrop. fără Mun. Brașov60 minute / călătorie
15Abonament lunar PERIURBAN80Zona Metrop. fără Mun. Brașov28 – 31 zile, după caz
16Abonament lunar PERIURBAN (nenominal)120Zona Metrop. fără Mun. Brașov28 – 31 zile, după caz
17Abonament anual PERIURBAN800Zona Metrop. fără Mun. Brașov365 – 366 zile, după caz

Valabilitatea titlului de călătorie începe de la momentul validării sau achiziționării lui, după caz. Transportul pe Linia 60 este gratuit pentru călătorii care dețin "Tichet standard de parcare" sau "Abonament sejur 7 zile", eliberat la automatul/biroul de informații din parcarea publică din Poiana Mică Brașov. Taxa pentru card nenominal sau reemiterea cardului nominal (în caz de pierdere/furt/deteriorare) este de 5 lei.

*METROPOLITAN = se aplică atât în zona metropolitană, cât și în municipiul Brașov;
*URBAN = se aplică doar pe liniile municipiului Brașov;
*PERIURBAN = se aplică doar pe liniile metropolitane;
*Pachetul de 2 călătorii de la șofer = Este disponibil pe toate liniile din zona metropolitană și pe liniile 17B, 20, 25, 28, 34B, 41, 60 și 100 din Municipiul Brașov;

Noile prevederi ale Planului Tarifar al RATBV pot fi consultate și pe site-ul societății, www.ratbv.ro, în secțiunea "Tarife" sau la punctele de vânzare a titlurilor de călătorie. În privința reducerilor și gratuităților, acestea se vor acorda și utiliza conform HCL-urilor în vigoare, la prețurile actualizate conform Planului Tarifar Integrat.

În ceea ce privește biletele achiziționate înainte de intrarea în vigoare a Planului Tarifar Integrat, facem precizarea că acestea vor putea fi utilizate încă 90 de zile după data de 24 februarie 2023.

Pentru a oferi cele mai bune experiențe, utilizăm tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informații de pe dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau identificările unice pe acest site. Neprovidența consimțământului sau retragerea acestuia poate afecta negativ anumite caracteristici și funcționalități. Citește mai mult